Objavljena prvostepena presuda u predmetu Milan Trišić

13.12.2023, 14:56

Sud Bosne i Hercegovine je 13.12.2023. godine izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Milan Trišić.

Optuženi Milan Trišić je oglašen krivim što je radnjama opisanim u osuđujućem dijelu izreke presude počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Sud je optuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 (petnaest) godina u koju kaznu se ima uračunati  vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru u periodu od 23.10.2019. do 20.11.2019. godine.

 

Optuženi je oglašen krivim što je u periodu od aprila do kraja oktobra 1992. godine na području općine Bratunac, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru široko rasprostranjenog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a poslije Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Bratunac, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bratunac (TO), a kasnije Vojske Republike Srpske (VRS) Bratunačke brigade VP 7042, zajedno s drugim pripadnicima TO, VRS, Stanice javne bezbjednosti Bratunac (SJB Bratunac) i pripadnicima paravojnih jedinica sa diskriminatornom namjerom vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi sa područja sela Hranča i grada Bratunca, i to lišenjem života, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljnih fizičkih ili psihičkih povreda ili narušavanja zdravlja.

 

Nadalje, Sud je optuženog oslobodio od optužbe za pojedine inkriminacije kako je to naznačeno u oslobađajućem dijelu izreke presude čime bi počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka iste.

Istovremeno, Sud je optuženom Milanu Trišiću odredio mjeru pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže devet (9) mjeseci ili do nove odluke Suda, a koji rok se ima računati od dana lišenja slobode.